5 głównych dań kuchni polskiej

Postanowiliśmy pokrótce opisać 5 dań kuchni polskiej, które znajdą Państwo w ofercie naszej Czanieckiej restauracji. Serdecznie zapraszamy do lektury i sprawdzenia naszego menu!

Bigos

W dawnych domach szlacheckich podawany jako przystawka przed daniem głównym. Jest chyba najoryginalniejszym daniem kuchni polskiej.

Pierogi

Czyli najpopularniejsza potrawa mączna kuchni polskiej, ciasto wyłożone pysznym nadzieniem i ugotowane lub upieczone. Mogą być podawane na słodko, z owocowym nadzieniem i masłem lub cukrem, albo na konkretnie, polane tłuszczem ze skwarkami lub cebulką. W Osterii Czaniec serwujemy trzy tradycyjne rodzaje polskich pierogów: pierogi z mięsem, pierogi z kapistą i grzybami oraz pierogi ruskie z twarogiem i ziemniakami.

Kotlet schabowy

Najpopularniejsze polskie danie mięsne. Kotlet powstaje z rozbitego schabu obtoczonego w jajku, mące i bułce tartej, smażonego na oleju słonecznikowym lub rzepakowym. Tradycyjnie podawany z ziemniakami z koperkiem oraz surówką na bazie świeżej kapusty i marchwi albo tak jak w naszej restauracji z kapustą zasmażaną.

Tatar

Danie, które przywędrowało do Polski z południowego wschodu i na stałe zagościło w naszej kuchni. W Osterii podajemy tatra z najwyższej jakości befsztyka wołowego z bogactwem różnorakich dodatków.

Placki ziemniaczane

Do kuchni polskiej przyszły wraz z ziemniakami na przełomie XVII i XVIII wieku. Były bardzo popularnym daniem biedniejszych warstw społeczeństwa, ponieważ pozwalały na pyszną adaptację monotonnych ziemniaków. W Osterii Czaniec oferujemy do wyboru: placki ziemniaczane rumiane, bez dodatków, placki ziemniaczane z pikantnym gulaszem wołowym, po wiedeńsku, z sosem pieczarkowym i kurczakiem albo z sosem szpinakowym i serem roquefort. Te ostatnią opcję szczególnie polecamy weganom.