Pizza

Pizza w naszym menu jest od początku działalności restauracji Osteria Czaniec, czyli od ponad 20 lat. Dzięki temu doskonale wpisuje się w działalność naszej restauracji z tradycją. Pizza powstaje z ręcznie wyrabianego ciasta i pieczona jest na ceramicznym szamocie utrzymującą wysoką temperaturę w piecu. Klienci Osterii Czaniec mogą obserwować proces formowania pizzy, dobór składników oraz sposób jej wypiekania. Uważamy, że pizza najlepiej smakuje, jeśli jest konsumowana zaraz po wyjęciu z pieca, dlatego zrezygnowaliśmy z dowozu pizzy do klienta. Serdecznie zapraszamy do odwiedzenia naszej restauracji, aby wypróbować smak naszej pizzy.

Jak powstała pizza?

Historia tradycyjnej, włoskiej pizzy sięga XIX wieku. Według zapisów historycznych królowa Margherita odwiedziła Neapol i to wtedy została poczęstowana daniem w kolorach włoskiej flagi. Kucharze przygotowali wypiekany placek na bazie pomidorów, sera mozzarella i liści bazylii – stąd też podstawowa wersja pizzy zyskała nazwę margherita. O pizzy w Polsce wspominają czasy króla Zygmunta I Starego. Dostępne są także zapisy o pizzy – a raczej plackach czy podpłomykach z X wieku, kulinarna historia prowadzi nas także do Grecji, przez co ciężko jednoznacznie stwierdzić, gdzie pojawiła się pierwsza pizza, do której nawiązuje to kultowe i tak popularnie dziś danie. Współcześnie za wzór klasycznej, aromatycznej, sycącej i pysznej pizzy uznaje się wersję serwowaną we Włoszech – wypiekaną krótko, w bardzo wysokiej temperaturze. Podstawową wersję pizzy nadal nazywa się margheritą, jednak każda pizza smakuje wybornie – z tradycyjnymi dodatkami, jak i niebanalnymi, na przykład serem pleśniowym, rukolą czy jajkiem.